Jacob van Lennepplaats

Geplaatst op: 19 juli 2010, laatste aanpassing: 25 mei 2013

Zaterdag 25 mei 2013 is de Jacob van Lennepplaats groener geworden (FILMPJE).

Portaal en bewoners plaatsten enkele haagjes voor verschillende woningen.


De Jacob van Lennepplaats is het plein dat aan de Tollensstraat grenst.
 

 


Jacob van Lennepplaats: De Zevenster, 2012

 

2013

Groener
Dit jaar is hebben Portaal en enkele bewoners de Jacob van Lennepplaats groener gemaakt; hagen zijn geplant.
Dat zou voor nog meer woningen en ook om de speelplek kunnen.
Binnenkort komen nog twee, drie bomen. 

 

Nieuwe appartementen

De voormalige sportschool van Hofs aan de Tollensstraat Noviomagus, wordt niet gesloopt maar gestript en verbouwd.
Er komen een aantal kleine appartementen: vóórzijde voor een zorginstelling,
achterzijde, aan de Jacob van Lennepplaats, koop of huurwoninkjes.
In maart 2013 zijn de werkzaamheden begonnen.

honden-uitlaat-plek (HUP) blijft!

2012

De woningen aan de Jacob van Lennepplaats (1980 gebouwd) is in 2011 en 2012 flink opgeknapt door Portaal.

 

1980

 De huurwoningen die hier werden neergezet waren bedoeld voor de grotere gezinnen. Ook werd op deze plek een seniorenflat gebouwd, De Zevenster. De huren van de gezinswoningen waren flink, de energiekosten navenant: de woningen waren slechts voorzien van enkel glas.

Pas halverwege jaren negentig plaatste Portaal dubbel glas, tegen een flinke huurverhoging. Op het midden van het plein was een keurig plantsoen. Begin jaren negentig is hier door omwonenden een speelplek gerealiseerd.

In de strijd tegen hondenpoep in de wijk heeft de Jacob van Lennepplaats in de jaren negentig als eerste in Nijmegen een speciaal hondenpoepveldje gekregen. In 2013 moet dit veldje wijken voor de uitbreiding en nieuwbouw van sportschool Noviomagum. Honden worden dan geacht zich naar de Spoorkuil te begeven waar een een nieuwe poepvoorziening zal worden aangelegd. Daar kunnen de honden trouwens nu al legaal rondrennen, spelen en poepen.

 


Geschiedenis

De Jacob van Lennepplaats is in 1979 op het terrein van de papierfabriek "Export" aan de Tollensstraat (voorheen Beltweg). In 1919 is deze fabriek opgestart in een voormalig zuurkool- annex conservenfabriekje, aan de Beltweg nummer 41. Papier werd van buitenaf aangevoerd en hier bewerkt. Pas vanaf 1928 maakte men zelf papier. Hiervoor werden vier waterputten geboord en een nieuw ketelhuis met een schoorsteen van 55 meter gebouwd. In het najaar van 1944 werd de papierfabriek door de Nederlandse staat verbeurd verklaard, omdat het een Duits bedrijf was. In 1948 werd het verkocht aan een van de oorspronkelijke oprichters, de heer Wahle, die in Gennep een eigen papierfabriek gestart was. Tijdens de oorlog (actie Veritable) ging deze fabriek echter in vlammen op. In de Tollensstraat kon hij de productie voortzetten. Uiteindelijk is het bedrijf door expansie verhuisd naar Katwijk aan de Maas. In 1977 werd het complex gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

pPapierfabriek

 


Papierfabriek "Export", opgericht in 1919


De 55 meter hoge schoorsteen wordt gesloopt