Tollensstraat Nieuwbouw

Geplaatst op: 23 april 2010, laatste aanpassing: 5 maart 2013

Tollensstraat, Nieuwbouw Portaal

 

NOVEMBER 2009

Maar liefst 65 mensen uit de wijk kwamen dinsdag 24 november 2009 op de informatieavond over de huurflat Schonckstraat / Tollensstraat.
Zowel jong als oud maakten kenbaar hier te willen wonen: 36 fraaie appartementen met lift, parkeerplaats en balkon.
Hier zijn de ontwerpplannen.
OKTOBER 2009

De gymzaal aan de Tollensstraat staat in de weg en wordt in het voorjaar van 2010 gesloopt om plaats te maken voor een appartementencomplex met huurwoningen. Het wordt in opdracht van Portaal gebouwd in de zomer van 2010.

Er is nog plaats voor een aantal huurders! (Bel Portaal, vraag naar de mogelijkheden, 0800-7678225)

APRIL 2009

We hebben het Voorlopig Ontwerp ontvangen voor het huurappartementencomplex dat aan de Tollensstraat wordt gebouwd. Dit complex komt in plaats van het deel van het Spieghelhofje dat net gesloopt is. Het zijn dwarsdoorsneden van de verdiepingen, voor- en zij-aanzichten en plattegronden van de diverse verschillende appartementen die gebouwd worden. Deze appartementen hebben verschillende indelingen. De meeste, 28 stuks, krijgen een huur beneden de huurtoeslaggrens, de overige 8 of 9 een hogere huur.

(Tip: dit zijn pdf-bestanden. Daar hebt u Acrobat Reader voor nodig, dat programma kunt u hier downloaden en dan installeren. Om de inhoud van deze bestanden op het scherm groter of kleiner te maken, houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai aan het wieltje van uw muis.)

Plattegronden
Gevels en doorsneden
Woningplattegronden


VOORAFGAAND:

De architectenselectie voor het geplande appartementsgebouw, waar nu de gymzaal Tollensstraat nummer 87 en de kinderopvang Willemijntje zijn, is afgerond. De wijkraad was erbij betrokken. Er is nog wel extra aandacht nodig voor het parkeren. Er komen ongeveer 36 appartementen. Op de locatie staat nu nog een peuterspeelzaal. Zij moeten eerst een andere plek hebben voordat gesloopt kan worden. Wanneer de bouw van de appartementen kan beginnen is dan ook nog niet bekend.

Geplande nieuwbouw Tollensstraat

Op dinsdagmorgen 8 april konden een paar bewoners van het Willemskwartier aanschuiven bij de tafel op het kantoor van Portaal. Daar presenteerden twee architectenbureaus hun ontwerp voor een nieuw appartementencomplex aan de Tollensstraat.
Van de twee bureaus is het ontwerp van LSWA gekozen. Op de bovenstaande afbeelding is hun ontwerp te zien. Zo komt het gebouw er uit te zien vanuit de Schonckstraat. Tussen dit nieuwe gebouw en de pastorie die daar staat (en blijft staan) komt een nieuwe straat. De afbeelding komt uit een boekwerkje van LSWA dat na afloop van de presentatie werd rondgedeeld. Het is dus een visualisatie, een computertekening.
Dit getekende appartementencomplex heeft drie etages. De bovenste etage krijgt een bekleding van dakpannen, zodat het een gebouw wordt dat goed in het Willemskwartier past. Geen ‘blokkendoos’ dus. In werkelijkheid zullen er vier etages komen en geen woningen aan de begane grond. Met de 36 woningen die er in passen is de begane grond nodig voor de bergingen.
Begin 2009 start de nieuwbouw in Brederostraat-Noord. De bouw van dit complex zal naar verwachting half 2009 beginnen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tollensstraat, Nieuwbouw Noviomagum

Het oude gebouw aan de Tollensstraat 211, voorheen de Tricotagefabriek van Schretlen, later Sportschool Noviomagum van de familie Hofs, zal  niet gesloopt worden maar in maart 2013 verbouwd worden voor een nieuw complex van een veertigtal starterswoningen:

Op bovenstaande foto ziet u de eerste steen die op 14 juli 1919 voor dit gebouw werd gelegd.


Plan van sloop
wat niet doorgaat:
 op de Tollensstraat 211 is er door een projectontwikkelaar gezamenlijk met de huidige eigenaar, een nieuwbouwplan ontwikkeld voor de bouw van een geheel nieuwe sportschool. Hierin worden tevens 21 koopappartementen gerealiseerd die met name aantrekkelijk zijn voor starters op de woningmarkt.

Privé-omstandigheden en kredietcrisis hebben de sloop- en nieuwbouwplannen op de langere baan geschoven. Of de oorspronkelijke nieuwbouwplannen (uit 2007, zie hieronder) uitgevoerd worden is onbekend, er kan van alles veranderen!

Hier een aantal Artist Impressions van de oorspronkelijk bedachte nieuwbouw: