Willemsweg

Geplaatst op: 19 juli 2010, laatste aanpassing: 2 november 2016

Willie Willems gaat het om gezondheidsredenen rustig aan gaan doen en hij en Tillie trekken zich terug uit de fietswinkel.

De winkel blijft gewoon bestaan maar per 1 oktober 2016
verhuist deze naar de overkant op Willemsweg 98. Verder verandert er weinig: er staat nog steeds een man die graag wil dat je met plezier op je fiets stapt. Dat is  vanaf 1 november Rob Vousten.Probleem met je fiets of staat je reparatiefiets nog in de oude winkel, dan kun je een afspraak maken via het bekende nummer 024-3558854.

 

2015
mei

Eettentje erbij: Komagene
filiaal van een internationale fastfoodketen. Ze verkopen er Çig Köfte (lees: tsjie köfte), een vegetarische variant, gemaakt van bulgur, walnoot, hazelnoot, amandel en 21 kruiden en specerijen. 

Je kunt in de zaak zitten of meenemen voor thuis, kiezen tussen een wrap of een portie köfte. De köfte eet je met sla, een stukje platbrood en je kunt er citroensap, tamarinde- of granaatappelsaus bij serveren. Open van 12 tot 22 uur.
Geen tijd of zin om te wachten? Geef je bestelling telefonisch door op 06 3800 3900!
 

 

2014
december

Winkel erbij: Technicon
Bij Tecnicon kunt u nieuwe en gebruikte telefoons kopen en onderdelen daarvoor, ook zijn alle accessoires ervoor te koop.
Willemsweg, telefoon
 

mei

Camera's zijn rond de 'Kop van de Willemsweg' geplaats op last van burgemeester Bruls. Het was te bar met drugsdealers en andere handeltjes.
Niet voor het eerst: kijk hieronder bij 2006, april!
 

april
De Willemsweg wordt op 15 april  opgeknapt.     
Ter hoogte van de winkels zal de stoep van de weg dinsdag 15 april schoongemaakt worden. Fietsen moeten dan verwijderd worden (vandaar de gele borden!) uit de rekken en ook van de stoep.
DAR en Portaal hebben de handen ineengeslagen om eindelijk eens het aanzien van de winkelstrip op te poetsen.
Ook de parkeervakken worden verbeterd, losse keien worden opnieuw vastgelegd.

Gemeente Nijmegen kan ons niet vertellen wat er verder precies gaat gebeuren...
 

2013
november

In november opende een nieuwe winkel (op de plek van Schlecker); Shopmax.
Shopmax verkoopt glaswerk, drogisterij-artikelen, kookgerei en cadeau-artikelen.
Open elke dag vanaf 9 uur (behalve zondag).
Shopmax, Willemsweg 35, 6531DB Nijmegen. Tel (06)-28418155.
mei 
Groot onderhoud aan de oude huurwoningen van Portaal is in volle gang. 


2011
oktober

Groot onderhoud voor alle (409) oude woningen in het Willemskwartier, start in maart 2012 in de Ruusbroecstraat en Ds. Ter Haarstraat en duurt totaal zo'n drie jaar. Portaal gaat de woningen flink verbeteren, vocht-en tochtvrij maken. Elke woning wordt zeer energiezuinig, label B. Meer info volgt.

juli
De Willemsweg is wat verlaten, zo in de zomervakantie: kijk hier naar Bert.

juni
Om een héél lang verhaal, van vorstverlet tot faillisement, kort te maken:
De Willemsweg is op maandag 20 juni open voor alle verkeer en bussen rijden weer beide kanten op.In juli zal de aannemer de laatste klusjes aan de parkeervakken en boomspiegels afronden.

januari
De Willemsweg werd vanaf 10 november 2010 afgesloten, op 12 maart 2011 ligt de eerste laag asfalt ligt er in, maar sinds 26 februari is daar niemand meer aan het werk...
DURA-VERMEER nam enkele weken later het werk over na het faillissement van BRAAM.

het nieuwe asfalt is dan ook 't laatste wat we aan activiteiten zagen...


2010
December
Achter de ALDI komt na eind december 2010 betaald parkeren omdat ondernemers aan de Willemsweg klaagden over het overvolle parkeerterrein dat veelvuldig gebruikt werd door bezoekers aan de binnenstad. Betaald parkeren geldt op maandag tot en met zaterdag van 9.00-18.00 en op koopavond tot 21.00 uur: € 0,50 en de volgende uren € 1,45 per uur, maar veranderd tijdelijk (voor proef): -lees hier meer-

Opgraving Willemsweg 238

Op deze pagina, helemaal onderaan, zie je nog de trolleybus door de straat rijden. De geplande boom bij huisnummer 238 verschuift 6 meter richting Groenestraat omdat we hier nog een oud fundament van de trolleypalen aantroffen. Ca 5 m3 beton (12000 kg),
aldus uitvoerder John Janssen van BRAAM tijdens de werkzaamheden december 2010.

November
BRAAM is gestrat met de werkzaamheden aan de Willemsweg.


de freesmachine begon donderdag 11-11-2010 met asfaltverwijderen op de Willemsweg


2010
januari
Er is 11 januari voor de vierde of vijfde maal (we zijn de tel kwijt) in korte tijd brand ontstaan in een pand aan de Willemsweg. Brandweer en ambulance rukten om 1:00 uur maandagmorgen uit voor een brandmelding op de derde etage, links naast de Aldi. Er raakte niemand gewond; de mogelijke oorzaak is volgens de politie een brandende sigaret geweest. Opvallend is dat ook op 11 november en 10 december 2009 brand is ontstaan in hetzelfde pand. Sinds januari 2010 is er gelukkig geen brand meer geweest.Hier komt een Somalische supermarktHier zou een Turkse ondernemer een drogist willen beginnen...

2009

 

WINKELS WILLEMSWEG

De winkels aan de Willemsweg staan dit jaar, 2009, flink in de belangstelling. Na de subsidie in 2007 draaien de winkels prima. Dat kunt u ook hier zien. De Ondernemersvereniging loopt trouwens uitstekend. En De Gelderlander heeft een hele pagina over de Willemsweg.

De losliggende stenen in de parkeervakken liggen ondertussen keurig vast. Dat is te zien in dit filmpje.
Zie hier het hele verhaal tot nu toe.


2008

2007
De Willemsweg is in 2007 grondig opgeknapt: nieuw asfalt, nieuwe parkeerplaatsen, nieuwe (hangende) verlichting, nieuw trottoir en nieuwe fietsenrekken. In april 2008 moeten de parkeervakken opnieuw worden 'bekinderkopt' (of dat lukken zal?)...


TROLLEY-LIJN
(oderaan pagina)

HISTORIE WILLEMSWEG

z

Willemsweg, ongeveer 1974. Kijk naar de fraaie verlichting boven het midden van de straat.Met dank aan www.noviomagus.nl voor de foto

 

2007
juni

In juni 2007 is de Willemsweg helemaal opgeknapt: met mooie witte tegels (die in april 2008 niet meer zo wit zijn), zwart asfalt op de weg en kinderkopjes in de parkeervakken (die inmiddels allemaal los zitten) en hangende straatverlichting (die nog hangt!). Het fietsenrek bij nummer 118 komt er niet want het past er niet, en de kerstboom bij de kiosk is nog onderweg. Desondanks is de Willemsweg wel degelijk verbeterd.

r

Aan het begin van de Willemsweg is de verkeerssituatie voor fietsers niet echt veilig

s

Verderop is het verkeer op de Willemsweg onveilig vanwege de snelheid, met name voor kinderen

w

In september 2007 maakten we dit kort videootje van de Willemsweg.

2006
september

In september 2006 was er brand in een van de bovenwoningen op de kop van de Willemsweg. Een binnenbrand in een van de "foute" verhuurpanden. De parkiet kon gelukkig worden gered van een kwalijk lot. Vox-nieuws zat erbovenop! Bedankt Jaap!

2006
april

In april 2006 vond in twee panden aan de Willemsweg een inval plaats van de politie, op zoek naar drugsdealers. Reden hiervoor waren de vele klachten van omwonenden, waarna de politie een onderzoek instelde. Hierbij werden onder andere telefoons van diverse verdachten afgetapt. Toen men voldoende bewijzen had, werd actie ondernomen. Gelijktijdig werden ook op andere locaties in Nijmegen invallen gedaan. De Gelderlander heeft er een artikel over: klik hier

q

foto: Els de Roos

Uiteindelijk zijn er alles bij mekaar tien verdachten aangehouden. Een van de dealers heeft ondertussen drie jaar cel gekregen, en een loopjongen mag acht maanden gaan zitten. De rest van de arrestanten komt later voor de rechter.

Om dit soort criminele activiteiten te voorkomen, worden sinds 2003 nieuwe huurders die zich aanmelden voor een woning in het Willemskwartier gescreend door Portaal. Samen met de gemeente en Justitie kijkt Portaal naar overlastgevend gedrag van de potentiële bewoners. Nieuwe bewoners moeten aan Portaal toestemming geven om informatie bij politie en Justitie in te winnen. Uiteindelijk leidt dit tot een positief of een negatief advies. Volgens Portaal is deze werkwijze een succes en is het als gevolg van deze aanpak rustiger in de wijk.

Overigens: de panden aan de Willemsweg waarin de drugsdealers hun activiteiten ontplooiden, waren niet van Portaal maar in particulier bezit.

 

Losse kinderkopjes op de Willemsweg
...en moeten er hier en daar nog wat klusjes worden afgerond: de bestrating op de hoek met de Genestetlaan (gereed) en een kerstboom bij de kiosk (die inmiddels gesloopt is)...

Kiosk

...ehhh, een kerstboom (géén beuk!)..

...dan is de Willemsweg helemaal opgeknapt.

Ondertussen gaat er ónder de Willemsweg wel eens wat fout, maar over het geheel kunnen we zeggen dat het plan van de gemeente behoorlijk is doorgedrukt, waarbij de bewoners- en ondernemerswensen matig zijn gehonoreerd. Al met al is de Willemsweg natuurlijk wel verbeterd.

Maar in 2009 is de Willemsweg dan toch af (tsja, die losse stenen hè...).

jaren '80
en verder terug in de tijd...

Maurice en vrienden op de Willemsweg, begin jaren 80


Omstreks 1980 bestond er ook al een ParkeerProbleem...

De Willemsweg is niet zomaar een straat als alle andere. De Willemsweg heeft een rijke geschiedenis, vormt sinds tijden de slagader van het Willemskwartier en er gebeurt nog steeds van alles. Klik op een van de volgende links om naar het bijbehorende onderwerp te gaan:

 

De Willemsweg was vroeger een bekende winkelstraat. De winkels aan deze weg waren in de wijde omtrek bekend en men kwam hier graag flaneren en etalages bekijken. Daar is op dit moment een impuls aan gegeven met de revitalisering van de Kop van de Willemsweg, het winkelhart van het Willemskwartier. De Willemsweg is weer een aantrekkelijk winkelgebied geworden. De tekeningen van het conceptplan dat nu is gerealiseerd vind u hier en hier (beide pdf-formaat). Er zijn verschillende verbeteringen geopperd door bewoners en ondernemers, van muntparkeerautomaat tot kerstboom.

Overigens is er ook geld beschikbaar om de ondernemers aan de Willemsweg financieel te steunen.

Wat betreft deze nieuwe inrichting, is wel enige toelichting nodig. Dit is het plan:

1. verbreding van de stoepen, uitgevoerd in één materiaal tot aan de gevel. In dezelfde tegel drie verbindingen over de weg heen, gelijkvloers. Dit geeft het beeld van een verblijfsgebied
2. handhaven van langsparkeren in gelijke hoeveelheid
3. planten van acht bomen met luxe boomspiegels
4. 50 fietsrekken, luxe uitvoering. Maar geen obstakels en muurtjes meer.

Maar, niet alles is uitgevoerd zoals gepland. Onder andere oversteekplaatsen zijn anders geworden. De bomen moeten nu, september 2007, geplant worden. Er ontbreekt nog een fietsenrek, daar wordt ook nog een stukje extra bestraat (om de hoek bij de Chinees).

 

Behalve dat de Willemsweg zelf is opgeknapt, is er ook geld beschikbaar om de ondernemers aan de Willemsweg te ondersteunen. Om al deze onwikkelingen in goede banen te leiden, is er een gebiedsmanager aangesteld die alles goed in de gaten houdt en regelt. Deze gebiedsmanager is de heer Cees van Diemen. Hij houdt kantoor in het pand van het vroegere Supportertje, Willemsweg 18. Winkeliers van de Willemsweg kunnen bij hem terecht voor informatie en advies.

Het hele project wordt ondersteund door adviesbureau BRN. Dit bureau heeft veel ervaring in het ondersteunen van stedelijke ontwikkelingen.

Wat foto's van vorig jaar. Het aanzicht van de Willemsweg is ondertussen veranderd

 

TROLLEY-LIJN

Vroeger reed de trolley-lijn door de wijk. Lijn 4, van Mariënburg naar de Goffert, reed hier over de Willemsweg. Kijk op de foto's waar de ogen van de trolley-draden nog te zien zijn aan de muren boven de winkels aan de Willemsweg. En tot voor kort kon je de keerlus bij de Goffert-boerderij nog zien. De bussen reden van 1957 tot 1969. Zie ook de website van Noviomagus.

Dit publieke urinoir staat er niet meer. Het bleek geen monument te zijn, dus werd het genadeloos gesloopt

Willemsweg, mei 1959. Je waant je in een andere wereld

Trolley-bus op de Graafseweg, onderweg naar het Willemskwartier

De keerlus voor de trolley-bussen bij de Goffert-kinderboerderij