LOSSE STENEN OP DE WILLEMSWEG


JUNI 2009

De geschiedenis van de parkeerhavens op de Willemsweg kunt u verderop lezen. Ondertussen is het echter juni 2009 en kunnen we u vertellen dat het probleem eindelijk eens wèl goed wordt aangepakt. In deze fotoreportage houden we u op de hoogte van de vorderingen.

De vorige ondergrond was veel te hard, de voegen waren met geelmix gedaan. Dit verkruimelde omdat het water niet weg kon. Hierdoor ontstond er ruimte tussen de stenen en vielen er gaten in de parkeervakken.

De nieuwe ondergrond komt op split, de voegen worden met harde cement afgewerkt, de goten zitten in het cement. Bij de herbestrating worden de oorspronkelijke stenen gebruikt. Einde werkzaamheden: eind juli 2009.

WAT ER VOORAF GING:

De herstructurering van de Kop van de Willemsweg (waar de winkels zijn) leverde een fraaiere winkelstraat op. Maar: sinds de oplevering in juni 2007 liggen de stenen van de parkeervakken los. Op zich geen punt, ware het niet dat het inmiddels april 2009 is en de stenen nog steeds los liggen. Bewoners en winkeliers klagen al bijna twee jaar steen en been, en dit is wat er gebeurde:

In 2008 is met groot materieel een gedeelte van het probleem aangepakt. Het hielp niet.

 

Eind 2008 zijn de grote gaten opgevuld met asfalt. Het hielp niet.

 

In 2009 zijn met een klein schepje en wat zand de nieuwe gaten dichtgemoffeld. Het hielp niet.

 

Op de Burchtstraat lijken de stenen muurvast te liggen. Hoe doen ze dat toch?


In de aanbesteding van de Willemsweg zijn de Wijchense Wegenbouw en de Gemeente Nijmegen overeen gekomen dat de parkeervakken met de oude straatstenen (kinderkopjes) bestraat zouden worden. Prima idee. Echter: er is een constructiefout gemaakt. Geen van de partijen heeft dat opgemerkt.
De afwatering is niet snel genoeg. Hierdoor loopt het regenwater tussen en onder de stenen door en spoelt het brekerszand weg. Daardoor komen de stenen los te liggen onder het geweld van bussen en vrachtwagens.
Inderdaad hebben de aannemer en de gemeente bij aanvang van de problemen niet snel gereageerd. Wat nu?
De Wijchense Wegenbouw heeft het plan om de stenen in waterdichte voegen op te bouwen: alles gaat eruit, nieuwe opbouw in stabilisatiezand en betonnen voegen. In april weet de Gemeente Nijmegen of ze dit plan wil en ook kan betalen.

Ja, de gemeente is akkoord, in juli 2009 worden de parkeervakken opnieuw bestraat.