VLEERMUIZEN

Geplaatst op: 10 november 2011, laatste aanpassing: 30 maart 2012

Vleermuizen in de Ruusbroecstraat en omgeving krijgen nieuw verblijf.

 

In november 2011 worden de panden in en rond de Ruusbroecstraat gesloopt of opgeknapt, waardoor de beschermde gewone vleermuizen dakloos zouden worden;
Portaal moet daarom nieuw onderdak bieden voor de vleermuizen aan de omliggende woningen.

Spreekbeurt over vleermuizen? Kijk hier, voor specifieke vleermuisinfo, kijk  hier.
 

Vóórdat de winterslaap in december begint worden de nestkasten voor vleermuizen opgehangen. Portaal is geadviseerd waar de kasten opgehangen kunnen worden en hoe de sloop van de woningen uitgevoerd kan worden zonder dat er vleermuizen doodgaan.

 

In december is alles in diepe rust in de nestkasten, tot maart. Dan wordt er weer voedsel (insecten) gezocht, in mei baren de vrouwtjes hun jonkies, misschien wel in een van de nieuwe grote bruine nestkasten!
Deze maand verlaten de vleermuizen hun winterverblijf, de nestkast, voor een zomerplek ergens in de nabije buurt.

 

Na een eerdere, grondige vleermuizen-inspectie (door BUWA) in de slooppanden wordt hier met behulp van de hoogwerker van Busser een van de nieuwe nestkasten aangebracht.

(In 2012 staan grote bouwlampen bij de oudbouw Spieghelstraat, Ds. ter Haartsraat en Ruusbroecstraat omdat er groot onderhoud plaatsvindt in april; de vleermuizen zoeken dan elders onderdak in de donkerder delen, waar de kasten hangen).

VLEERMUIZEN
VLEERMUIZEN
VLEERMUIZEN
VLEERMUIZEN

Op de laatste foto zijn op de achterzijde van de woning Maerlantstraat/Jan Luykenstraat rechts de grote nestkast (kraamkast ook geschikt voor overwintering) en links de paarkast te zien.

 

vleermuizen-paarkast
vleermuizen-nestkast
Jacob van Lennepplaats
Jacob van Lennepplaats

Na de Maerlantstraat (achterzijde) en Ruusbroecstraat (voor-en zijkant) gaat het naar de volgende lokatie; Jacob van Lennepplaats.

In totaal zijn 5 grote vleermuiskasten opgehangen en 9 kleine paarkasten.

 

Nog meer info over vleermuizen hier.

 

Volgende serie: de vogel-nestkasten worden februari 2012 opgehangen
(eerst nog geschilderd bij Jan Gerrits door de jonge Willemskwartierders).