stroomcentrale

Geplaatst op: 8 november 2012, laatste aanpassing: 24 september 2014

Woensdagochtend 24 september 2014 om 09:00 uur startte de energiecentrale van GDF Suez (voorheen: Electrabel) op na een lange reparatieperiode.
Het zal even flink roken uit de schoorsteen omdat het hele spul 'warm' moet draaien en alle vocht in de leidingen naar buiten moet. Dat kon wat lawaai opleveren maar hier in de wijk hebben we niets gehoord...
Twee jaar geleden hoorden we wél wat!

 

 

2012

Donderdag 8 november 2012 om 7.05 uur is in de Electrabelcentrale een stoompijp geklapt, die een gat in de ketel heeft geslagen. Met een vreselijk lawaai spoot de stoom de ketel uit. De explosie sloeg een gedeelte van de gevel weg (foto).
  
Er zijn geen doden of gewonden gevallen en geen giftige stoffen vrijgekomen.

 Hier bericht TV Gelderland.

Een beangstigend geraas vanaf 07.10 uur.
Op Twitter werd na vijf minuten duidelijk dat er een ontploffing met ontsnappende stoom plaatsvond bij de energiecentrale Electrabel.
De overheid was een stuk trager (anderhalf uur ! na de explosie info). Een buurman van Electrabel schrijft hier over de zeer gebrekkige informatie die ochtend.
Wat was er nu met die communicatie goed en niet goed?

 

Schrikt u alstublieft NIET aanstaande zaterdag 10 november.


Er wordt dan in Nijmegen een grote rampenoefening gehouden
waarbij Heumensoord en de drie Nijmeegse ziekenhuizen (het Canisius Wilhemina Ziekenhuis (CWZ), de Sint Maartenskliniek en het UMC St Radboud ) bij betrokken zijn. Politie, ambulances, brandweer en het leger met helicopters zullen naar en van ziekenhuizen razen. Kijk hier op onze website.

 

In ieder geval is het ongeluk in de stroomcentrale goed afgelopen en hebben betrokkenen een lesje in 'rampenbestrijding' gehad.
Het nog weken zal duren voordat de centrale weer draait.

stroomcentrale
stroomcentrale
stroomcentrale
stroomcentrale

foto 's-ochtends 07.10 uur                                    foto's 's-middags 14.00 uur

 

 

HIER een stukje geschiedenis: de oude stroomcentrale uit 1936,

zoals het op de site van Noviomagus staat beschreven.

En ja, daar hebben we dit filmpje van!