Inbraken in Nijmegen

Geplaatst op: 8 maart 2012, laatste aanpassing: 13 mei 2015

Nijmegen staat niet meer in de top-10 van meest onveilige steden volgens de AD Misdaadmeter. Nijmegen daalt in dat onderzoek 5 plekken naar plaats 14 (het betreft onderzoek naar de gegevens van 2014).
Hoe veilig is uw stad? Vul de gemeentenaam  hier in.

 


Een inbraak voorkomen?
Ziet u iets verdachts in uw omgeving, een persoon of een auto? Noteer het signalement of het kenteken van de auto. Voor verdachte situaties kunt u altijd bellen met alarmnummer 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, belt u: 0900-8844. 
Op de website van de politie (zie www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak) en van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (zie www.politiekeurmerk.nl) vindt u tips om een woninginbraak te voorkomen. 
Op Misdaad in Kaart kunt u zelf zien of en waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is ingebroken.

(zie www.politie.nl/misdaad-in-kaart).Deze week probeerden inbrekers het weer;
om 05:00 uur via de voordeur de woning binnengaan, terwijl een ander, schuin tegenover, de woning en de straat in de gaten houdt.
Het zijn jonge jongens op de fiets die snel wat proberen, zorg dat alles voor én achter het huis goed op slot zit en waarschuw ook je buren vast!

 

Ex-inbreker Theo Korsten:
"... het slot wordt vaak verbroken met een schroevendraaier of koevoet.
...Ook de Bulgaarse methode wordt geregeld toegepast. Dan breekt de inbreker het cilinderslot af. Dat kan doordat de deurplaat bij oude sloten met een schroevendraaier opengemaakt kan worden. Een andere specialiteit van inbrekers is 'hengelen'. Dan wordt met een stuk draad de deur opengehengeld. Inbrekers gebruiken ook wel een hard stuk plastic, bijvoorbeeld van een colafles om het slot open te duwen. Dat heet 'flipperen'."

 

Nijmegen staat nr.3 in top vijf van steden  met de meeste inbraken. 

Wel is er dit jaar een forse daling te zien in Nijmegen en. Qua wijken scoort Willemskwartier een lichte daling. 
Kijk HIER hoeveel er in uw buurt wordt ingebroken!
Ook in 2013 stond Nijmegen op plek nr. 3 met véél inbraken in het stadsdeel van Willemskwartier!

Doe nu de 123-Inbraakcheck en check

 

2014
Nijmegen staat weer nr.3 in de top vijf van steden waar het meest ingebroken wordt.
 

forse daling inbraken:

Eind 2013 daalde het aantal woninginbraken in Nijmegen en omgeving flink. Ook in de eerste helft van 2014 daalde het aantal aangiftes en meldingen in Nijmegen met bijna 50 % (van 694 naar 377 volgens politiecijfers). De dalinge is landelijk: overal in Nederland neemt het aantal woninginbraken af maar in Nijmegen is méér daling dan in andere gemeenten.
In Nijmegen hebben politie en gemeente sinds twee jaar een speciaal inbrakenteam geformeerd en werden preventieavonden belegd in wijken met veel inbraken.

 

 

2013
Nijmegen staat nr.3 in top vijf van steden  met de meeste inbraken. Gelderland staat op vier in de inbraakmonitor van het Verbond van Verzekeraars (Noord-Brabant staat als provincie  eerste).

Doe nu de 123-Inbraakcheck en check of uw hang- en sluitwerk veilig is! 
Kijk HIER voor het filmpje van KASSA met inbreker Theo.


Cijfers, inbraak-preventie avond Nije Veld
Landelijk is (nu: 2013) het aantal inbraken enorm toegenomen, zo ook in Nijmegen. Reden genoeg voor burgemeester Bruls, wijkmanager Hooijman en politie (wijkagenten Olaf Kakerissa en Marcel Rutten) om op woensdag 9 oktober 2013  in de  SSGN een speciale inbraakpreventie-avond te houden. Het was er enorm druk!

Googelen
Even op het internet struinen levert geen eenduidig beeld over de cijfers . Het oplossingspercentage woninginbraken is 10% (volgens de media) en 12 % (politie) maar een stuk lager dan in landen als Groot-Brittannië, België en Duitsland (12% - 20 %). Voor een flinke, oplossingsgerichte aanpak lijkt echter simpelweg onvoldoende mankracht bij het politiekorps beschikbaar. De huidige capaciteit aan rechercheurs is onvoldoende voor een beter resultaat.
Zeker kan de burger een bijdrage leveren zodat het  verschil tussen het aantal geregistreerde woninginbraken en het aantal onopgeloste inbraken groter wordt.
Duidelijk is wel dat het pakken van de veelplegers voorrang moet hebben. Dit gebeurt sinds december 2012 in Nijmegen met een speciaal woninginbrakenteam. 
Gemeente Nijmegen zal zich, net als de burger, meer in moeten spannen op het gebied van inbraakpreventie. Met name het Politiekeurmerk Veilig Wonen mag door de gemeente weer eens van stal gehaald worden.
En, een avondje inbraakpreventie is aardig, maar was er nou echt nieuws waar je als burger iets aan hebt?


 

Flipperen en hengelen
Ex-inbreker Theo Korsten en nu directeur van het beveiligingsadviesbureau Crime Eyes legt uit hoe inbrekers te werk gaan. "De methodes van inbrekers zijn door de jaren heen niet echt veel veranderd. Eén van de makkelijkste methodes is insluipen, dus door ramen en deuren die open staan. Ook wordt het slot vaak verbroken met een schroevendraaier of koevoet. Daarnaast zijn er meer gespecialieerde manieren, zoals het boren van gaatjes in het kozijn om zo een raam te openen. Ook de Bulgaarse methode wordt geregeld toegepast. Dan breekt de inbreker het cilinderslot af. Dat kan doordat de deurplaat bij oude sloten met een schroevendraaier opengemaakt kan worden. Een andere specialiteit van inbrekers is 'hengelen'. Dan wordt met een stuk draad de deur opengehengeld. Inbrekers gebruiken ook wel een hard stuk plastic, bijvoorbeeld van een colafles om het slot open te duwen. Dat heet 'flipperen'. Als de buit voor het grijpen staat, kiezen inbrekers ook wel voor minder subtiliteit: dan gaat er gewoon een steen door de ruit."

Meer informatie over hoe inbrekers jouw huis proberen binnen te komen, vind je bij de politie


Verschil in kwaliteit hang- en sluitwerk
"Goed hang- en sluitwerk staat bovenaan om inbrekers buiten de deur te houden", zegt Frits van de Kant. Hij is directeur van Het Beveiligingscentrum, een opleidingsbedrijf voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. "Dat betekent sloten, deurboompjes, raamgrendels et cetera die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Let in de winkel goed op, want niet al het hang- en sluitwerk dat verkocht wordt beschikt over een keurmerk. Wel of geen keurmerk kan minuten schelen bij het inbreken. Na 1,5 minuut haakt een inbreker vaak af", aldus Van de Kant. "Vooral bij huizen die voor 1999 gebouwd zijn, is het verstandig om het hang- en sluitwerk eens onder de loep te nemen , vult Van de Kant aan. "In dat jaar werd namelijk in het Bouwbesluit vastgelegd dat elke nieuwbouwoning in Nederland inbraakwerende ramen en deuren moet hebben. Bij de huizen die voor 1999 is dit vaak (nog) niet het geval."
 

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Lilian Tieman is programmaleider Veilig Samenleven en Veilig Wonen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het centrum gaat onder meer over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. "De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. De kans dat een gelegenheidsinbreker jouw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW. Belangrijk voor het PKVW zijn onder andere goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het SKG-keurmerk." Voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen klik je hier.
 

Alarm
Tegenwoordig zie je in bouwmarkten en op internet steeds meer ingenieuze en kostbare alarmsystemen. Volgens Van de Kant hoeft zeker niet iedereen gelijk zo'n apparaat aan te schaffen. "De meerwaarde van zo'n systeem met doormelding naar een meldkamer is beperkt. Je moet er rekening mee houden dat het nog wel tien minuten duurt voordat er iemand bij de woning is. Het is belangrijker dat je ervoor zorgt dat inbrekers niet binnenkomen. Als dit soort systemen een melding doorgeven zijn de inbrekers vaak al binnen. Dan hebben ze nog genoeg tijd om wat buit te maken." Woon je wat meer afgelegen of heb je veel waardevols in huis dan is het wel verstandig om een alarmsysteem te overwegen."

 

T I P S
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Let bij het aanschaffen van het hang- en sluitwerk op het logo van SKG. Het aantal sterren geeft een indicatie over de inbraakwerendheid.
  • Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
  • Het is niet verstandig om sleutels buiten te verstoppen
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel.
  • Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
  • Schaf een kluis aan waarin u waardevolle papieren en sieraden kunt opbergen
  • Laat tijdens de vakantie of een lang weekend weg planten in de vensterbank staan, gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting en laat uw huis ‘bewoond’ achter. Ruim uw huis niet te netjes op.
  • Zorg voor voldoende zicht en (buiten)verlichting. Paden en deuren die vanaf straat zichtbaar zijn, moeten zo verlicht zijn dat u en voorbijgangers snel onraad zien.
  • Waardevolle spullen kunt u beter buiten het zicht van voorbijgangers neerzetten.
  • Zet ladders en vuilcontainers weg. Zorg ervoor dat u opklimmen onmogelijk maakt.
  • Voorzie uw waardevolle spullen van een merk of registreer de spullen, door bijvoorbeeld een foto te nemen.