herdenking monument Spieghelhof

Geplaatst op: 12 december 2011, laatste aanpassing: 22 oktober 2017
Donderdagmiddag 28 september 2017 herdachten  bewoners en belangstellenden de burgerslachtoffers '44-'45 bij De Muur op het Spieghelhof . De slachtoffers vielen in de periode september 1944 tot maart 1945, de Frontstadperiode. Geallieerde manschappen waren gehuisvest bij bewoners en de Duitsers bombardeerden delen van de stad. In het Willemskwartier speelde het leven zich af in schuilkelders. Het eerste slachtoffer van een ontploffende granaat was Annie van Bergen van Spieghelstraat 29. Sporen van deze granaatinslag zijn te zien in de oude muur die toen aan de andere kant van de straat stond. De woning is inmiddels gesloopt, maar deze oude muur is nu het monument.  

 

 

Het programma startte om 14.00 uur met  zang en muziek, Gerrie Looman, voorzitter Wijkraad Willemskwartier, opende de bijeenkomst waarna Bart Janssen in zijn toespraak één van de slachtoffers, Jo Dankbaar uit de Tollensstraat, belichtte. Wil Elbers, oud-bewoner, vertelde over zijn wederwaardigheden in de oorlog. Brede School Het Kleurrijk heeft dit monument officieel geadopteerd en deze schoolkinderen legden bloemen, hierna was er gelegenheid voor eenieder om bloemen te leggen.
Met koffie en thee voor bezoekers was er gelegenheid tot wat nakletsen.

Volgend jaar september zal er weer herdacht worden bij monument De Muur.

 

Woensdagavond 27 september konden bewoners van het Willemskwartier luisteren naar oorlogsverhalen over de slachtoffers (door Bart Janssen), overleven (Frans

Verheijen, oud-politieman), bevrijding (Hennie Franssen) en jong zijn tijdens de

oorlog (Wil Elbers). Aanvang om 19.30 uur in 't Hert, Thijmstraat 40.

De toegang is gratis. 

Meer informatie: Wijkraad Willemskwartier, willemskwartiernijmegen@gmail.com,

Ferry Blüm 06-14028364

De Muur (FILMPJE)

Dit stuk van de tuinmuur van een gesloopte winkel-woning aan de Spieghelstraat is oorlogsmonument. In de muur zijn de sporen te zien van granaatinslagen uit de periode Nijmegen Frontstad, van september 1944 tot mei 1945.   Het Willemskwartier kwam na het mislukken van operatie Market Garden letterlijk onder vuur kwam te liggen: in de kleine huisjes met grote gezinnen werden talloze geailleerde soldaten gelegerd.
De wijkbewoners brachten veel tijd door in de kelders onder de huizen, de schuilkelders in de straten en onder de fabrieken die er toen nog in de wijk stonden. Bij de granaatregen zijn zo'n 80 á 90 bewoners in en uit deze buurt om het leven gekomen. Dit alles wordt met de muur als oorlogsmonument op de Spieghelhof herdacht.   
De oude muur is van (voorheen) zuivelhandel Arts, vol met gaten van granaatscherven uit de  frontstadperiode  in de tweede wereldoorlog.
De Muur vertelt de geschiedenis van de wijk, die in 2017 haar 100-jarig bestaan viert.

 

herdenking monument Spieghelhof
herdenking monument Spieghelhof
herdenking monument Spieghelhof
herdenking monument Spieghelhof
wachten op plaatsing in nieuwbouw
vervoerd naar tijdelijke plek
is ingepakt en wordt gehesen
De muur met granaatscherf-gaten

 Meer over het (oorlogs)verleden van de wijk hier.

 

 

hierboven oude foto's van de betreffende winkel-woning