Gezondheidsmakelaars stellen zich voor

Geplaatst op: 13 mei 2014, laatste aanpassing: 16 mei 2014

Wat betekent gezondheid voor jou? Voor de een is gezondheid het ontbreken van ziekte, voor de ander is gezond zijn meer een kwestie van je goed voelen. Zelfs als je een kwaaltje of chronische ziekte hebt. Gezondheid is dus heel persoonlijk, soms lastig, maar zeker ook belangrijk. Daar zijn we het snel over eens.
De gemeente heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van haar burgers. Hiervoor zet ze diverse organisaties en professionals in. Sinds begin dit jaar zijn twee 

gezondheidsmakelaars voor het Willemskwartier en Kolpingbuurt actief. Dat zijn Bas Vosbeek van GGD Gelderland-Zuid en Yuk-Sie Cheung van het Inter-lokaal.

Gezondheidsmakelaars houden zich bezig met het bevorderen van de (gemiddelde) gezondheid in de wijken. Daarbij kun je denken aan geestelijke en lichamelijke gezondheid. En dan is het soms nodig om meer aandacht te geven aan: voldoende beweging, gezonde eetgewoonten en voeding, minder stress, etc. Bas en Yuk-Sie werken met het motto: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Als je als inwoner de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid neemt en gezonde ideeën in de wijk wilt uitvoeren, kun je de gezondheidsmakelaars vragen om ondersteuning en advies. Je kunt ook bij hen terecht als je iets gezonds in de buurt aan het opzetten bent en je loopt vast. Of je hebt iemand nodig om mee te brainstormen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van subsidie, of hoe je publiciteit maakt voor jouw activiteit of hoe je jouw activiteit van de grond krijgt. 

Voorwaarde is dat jouw idee voor een buurtactiviteit of project te maken heeft met het thema ‘Gezondheid’ en dat het bedoeld is voor meerdere wijkbewoners.

Bas Vosbeek: bvosbeek@ggdgelderlandzuid.nl; Yuk Sie Cheung: y.cheung@inter-lokaal.nl. Beiden zijn ook te bereiken via de mensen van het Sociaal Wijkteam in het Willemskwartier.

Geregeld zullen zij op deze website een stuk publiceren dat met gezondheid te maken heeft.  Dit keer komt het thema ‘Geveltuintjes’ aan de orde. Wat heeft dit met gezondheid te maken? Het is algemeen bekend tuinieren rustgevend kan werken. Bovendien kom je daarbij ook in beweging, hoe klein de tuin ook is. Buiten bezig zijn is goed voor de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor de botten. En heb je eenmaal een mooi geveltuintje, dan krijg je ook voldoende aanspraak uit de buurt. Altijd gezellig!

 

Geveltuintjes aanleggen

Woon je in een straat met weinig groen en ben je toe aan iets fleurigs? Dan is een geveltuin misschien iets voor jou!

Een geveltuin kun je aanleggen als je zelf geen voortuin hebt. Het is een tuin tegen de gevel aan, anderhalve stoeptegel breed en zo lang als past langs de gevel. Ook als je in een appartement woont, kun je, samen met andere bewoners, een geveltuin aanleggen tegen de gevel van het gebouw.

Je kunt met de buren afspreken om samen een geveltuin aan te leggen en te onderhouden.

Het maakt niet uit of je in een huurwoning of koopwoning woont. Als je een geveltuin aan wilt leggen, moet er wel voldoende stoep over blijven namelijk 1 meter 20 tussen de voorgevel en de stoeprand of een ander obstakel.

Als de geveltuin eenmaal is aangelegd, komen door de groene en fleurige uitstraling meer vogels en vlinders in de straat. Ook neemt een geveltuin fijnstof op, heeft een tuin een isolerende werking, en helpt een tuin bij de natuurlijke afvoer van water.

Voor meer informatie kun je terecht bij de Digitale Balie van de gemeente Nijmegen, onder de link ‘Geveltuinen aanleggen’. Daarin vind je allerlei tips en voorwaarden om een geveltuin aan te leggen. Ook is er een speciale plantenwijzer voor geveltuinen te vinden.

Als je een geveltuin aanlegt, kun je gratis een zakje groentezaadjes krijgen. Bel dan met Yuk-Sie Cheung: 06-42658046