BEWONERSPARTICIPATIE

Geplaatst op: 15 juli 2013, laatste aanpassing: 17 juli 2013

Gemeente Nijmegen deed onderzoek naar wat de burger vond van 'Actief Burgerschap'.
UItkomst (juli 2013) is dat die het overwegend niet toejuicht.
Niet doen, lijkt 'n meerderheid van de ondervraagden te zeggen.
En nu?
De gemeente denkt na over haar rol in de stad en de meningspeiling  is onderdeel van  het opbouwen van kennis rond actief burgerschap. Dus?

 

Het onderzoek van Buro Onderzoek en Statistiek merkt op dat

 

kenmerkend voor de basishouding van veel panelleden is bijvoorbeeld:
- u veronderstelt (en verzet zich tegen) ‘het afwentelen van bezuinigingen op de burger’;
- meer nadruk op eigen verantwoordelijkheden en vrijheden voor burgers wordt als uitgangspunt wel ondersteund, maar u acht dit in de praktijk niet realiseerbaar;
- het oppakken van gemeenschappelijke verantwoordelijkheden door burgers vindt u niet realistisch in de huidige, individualistische samenleving;
- een grotere burgerrol vraagt om belastingverlaging als compensatie;
- u verwacht (en twijfelt aan) een duidelijke rol van de gemeente, en vraagt om afbakening van taken en verantwoordelijkheden.
Kansen of voordelen rond actief burgerschap die u noemde hebben vaak te maken met een grotere betrokkenheid van burgers bij hun leefomgeving en elkaar, minder betutteling door de gemeente en meer eigenwaarde, macht en kracht bij burgers.


 

Burger-participatie
De meningspeiling  is onderdeel van  het opbouwen van kennis rond actief burgerschap. Belangrijke informatie voor burgers, Nijmeegse organisaties, raadsleden (waaronder een speciaal raadsteam), collegeleden en de ambtenaren. De resultaten worden daarom breed verspreid, tesamen met bijvoorbeeld de uitkomsten van een recente bijeenkomst over participatie.
Daar werd met zo’n 40 inwoners het gesprek gevoerd op welke wijze zij mee willen doen in Nijmegen en wat voor hen triggers zijn om mee te doen en niet mee te doen.



Dus
Het genoemde onderzoek laat zien dat inwoners reserves hebben ten aanzien van actief burgerschap, maar laat ook zien waar kansen liggen en op welke thema’s. Deze informatie kan ons helpen in de manier waarop we met als stad verder gaan.

 

Aldus Tom Merkx, hoofd afdeling Bestuurskwaliteit Nijmegen, juli 2013.