DANSEN IN SCHUILKELDERS

Geplaatst op: 15 februari 2012, laatste aanpassing: 10 juni 2015

Boek over de oorlog gezien door de ogen van een jong meisje
dat opgroeide in het Willemskwartier.

Speciaal voor alle buurtbewoners heeft QV-uitgeverij nu een kortingsactie. Bewoners van de wijken Hazekamp en Willemskwartier kunnen dit boek nu bestellen voor € 17,50 in plaats van € 22,50. De actie loopt van 1 mei tot 1 augustus 2015. Actie-nummer 902-15285.

Te koop

bij uitgeverij Quao Vadis (zij sturen het u op: postbus 1027, 6501 Nijmegen. Telefoon 024-3607706, fax 024-3606129),

 

Een aangrijpend dagboek over de oorlog en over de bezetting en de bevrijding van Nijmegen, gezien door de ogen van een 14-jarig meisje dat woonde op de N\ijmeegse Groenestraat en dat in de oorlog volwassen werd.

Het boek 'Dansen In Schuilkelders'  is al te koop vanaf april 2012..

 

Annie de Wilde werkte bij SMIT (kijk en luister!).
Zij woonde in de frontstad-periode in de Groenestraat 180, in het Willemskwartier en ook zij moest de schuilkelders.

Op 28 april 2012  is bij QV Uitgeverij het boek Dansen in schuilkelders . Mijn dagboek uit de Tweede Wereldoorlog verschenen.

Het is gebaseerd op een authentiek dagboek dat vanaf mei 1940 werd bijgehouden door het destijds 14-jarig Nijmeegs meisje Annie (Johanna) de Wilde. Het boek is een mix van oorlogsleed en meisjesromantiek, die in deze vorm niet eerder in Nederland verschenen is.


“Ik weet niet of ik morgen nog leef en in mijn dagboek kan schrijven. Ik vraag me steeds meer af of het ooit nog wel vrede wordt. Kunnen we niet beter dood zijn vóór de invasie? We krijgen steeds meer het gevoel dat we een te hoge prijs betalen voor de vrede, want het
wordt nog erger dan het de afgelopen dagen was.”
Fragment uit het dagboek, 22 februari 1944.

Komend uit een gezin waarvan de oudste dochter en haar man actief waren in het verzet en waarin stiekem naar Radio Oranje werd geluisterd, borrelde er ook jeugdig verzet op bij Annie en haar vriendenkring die als ‘Ping-pongclub’ in het geheim bijeenkwam in het souterrain van een woning in de Nijmeegse binnenstad. Vanwege de verdenkingen van steun aan onderduikers werden in de woning van de familie De Wilde invallen gedaan door de Gestapo. Uit angst voor ontdekking werd een deel van het dagboek door Johanna’s moeder daardoor vernietigd. Maar vanaf augustus 1942 tot augustus 1945 is het dagboek compleet, dus inclusief een onthutsende beschrijving van het zogeheten ‘vergissingsbombardement’ op de Nijmeegse binnenstad, operatie Market Garden en de periode dat Nijmegen frontstad was.
Haar dagboekaantekeningen vormen een unieke combinatie van de harde, dagelijkse realiteit van een stad in oorlogstijd en de zielenroerselen van een meisje dat langzaam maar zeker vrouw wordt. Het boek laat zien hoe jongeren in de oorlog een onbedwingbare zucht hadden naar uitgaan en vertier. De titel verwijst naar een romantisch intermezzo met een collega van de Willem Smit & Co Transformatorenfabriek waar Annie werkte en de verantwoording had over de bediening van het luchtalarm. Aan het eind van de oorlog en in de jaren na de bevrijding trad zij als zangeres en danseres op met de Smitband en andere jazzbands.

Na de oorlog vertrok Annie de Wilde naar Canada en vond zij werk bij het luchtvaartbedrijf van de miljardair Howard Hughes. Daar ontmoette zij de Amerikaanse ingenieur Wesley Wycoff met wie zij enkele jaren later in het huwelijk zou treden. Zij verhuisden naar de Verenigde Staten en kregen twee zonen en twee dochters. Annie is nu 86 en in goede gezondheid, maar heeft inmiddels haar man en twee zonen verloren. Zij woont momenteel samen met haar jongste dochter Jennifer in Houston, Texas.

 Prijs € 22,50.
Te koop

bij uitgeverij Quao Vadis (zij sturen het u op:
postbus 1027, 6501 Nijmegen. Telefoon 024-3607706, fax 024-3606129),

of vul de bon in van de flyer in uw brievenbus (29, 30 juni 2012 bezorgd),

bij Selexyz Dekker en van de Vegt
Marikenstraat 29
6511 PX Nijmegen
088 735 31 00

 

In zo'n 200 pagina's wordt de oorlogsperiode van vóór, tijdens en na Nijmegen-frontstad verteld door de ogen van een puber / jonge vrouw. Soms in detail worden dagelijkse en soms heel nare gebeurtenissen verteld, zodat we een goed beeld krijgen van het dagelijks leven in de oorlog. het schuilen in kelders en de granatenregen eind van de oorlog komt aan bod. Boeiend geschreven.

Johanna komt uit een gezin met 10 kinderen en haar vader werkt als journalist bij de Gelderlander. Het verhaal begint bij haar oudste zus, Miep (Mientje) de Wilde. Zij begint in 1938 bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek. Zij krijgt een baan bij de administratie.

Kijk hier op de historische website van SMIT-trafo (willemsmithistorie.nl)

 

De Gelderlander besteedde uitvoerig aandacht aan het dagboek in vijf afleveringen: op 16, 18, 21, 22 en 23 februari 2012.

 

Hieronder wat Willemskwartier-gerelateerde foto's over de periode Nijmegen-frontstad:

foto's: Theo Etman
foto's: Theo Etman
foto's: Theo Etman
foto's: Theo Etman
DANSEN IN SCHUILKELDERS
DANSEN IN SCHUILKELDERS
DANSEN IN SCHUILKELDERS
DANSEN IN SCHUILKELDERS