Open Monumentendag 2010

In het Willemskwartier hebben we twee monumenten:
de voormalige school aan de Groenestraat 210 en de St. Anna-kerk aan de Groenestraat.

Foto's uit september 2010 van De Tweeling Kinderopvang , met de nieuwbouw.

Foto's van de Groenestraatkerk (of: de Heilige Sint Antoniuskerk in Sint Anna).

 

Open Monumentendag 2008

We beginnen met de school.
Deze is gebouwd als een Fröbel-school in expressionistische stijl. Gebouwd in 1920 was het eerst een school, tegenwoordig is het een kinderopvang: De Tweeling Kinderopvang B.V.. De twee vleugels van het gebouw zijn haaks op mekaar gebouwd en zijn exacte kopieën van elkaar. De entree ligt in het midden.


foto uit 2008

Het gebouw staat bekend als De Tweeling, maar heet officieel Agnes en Reiniera. Deze namen verwijzen naar de tweeling Jonkheer Rutgers van Rozenburg. De school werd volgens de gevelsteen geopend in 1920. We hebben met enige moeite de tekst kunnen ontcijferen:

Charitate Et Industria
Agnes en Reiniera
Rutgers van Rozenburg
3.9.1920.

Deze school is niet voor niets een monument. De architectuur is namelijk heel bijzonder. De bouwtechnische verfraaiingen zijn met simpele middelen tot stand gebracht, gewone baksteen namelijk:

In de tuin kwamen we meerdere van dit soort hokken tegen. We vroegen aan de begeleiding: gaan jullie daar nog beestjes inzetten? Dat zagen we toch echt verkeerd. Dit zijn namelijk "slaapkooien" waar baby'tjes in te slapen worden gelegd, lekker in de gezonde buitenlucht:

Het interieur van zo'n ronde uitbouw. Alles is ingericht op kleintjes. Let maar eens op de ramen die behoorlijk laag uitkomen zodat de kinderen ook naar buiten kunnen kijken:

Heel veel knuffels hebben ze daar:

De huidige eigenaren van dit monument hebben een eigen website.

NB deze foto's zijn genomen op open monumentendag 2008.
Inmiddels heeft De Tweeling een nieuwe aanbouw (2010).

Monument nummer twee:
de St. Anna-kerk hier aan de Groenestraat.
Gebouwd in 1910 en dertig jaar geleden bijna gesloopt, tot het werd uitgeroepen tot monument. Hier een foto vanaf het Koor richting altaar:

Dit uurwerk houdt de vier wijzerplaten van de toren gaande. Hier horen twee joekels van contragewichten bij die de hele onderliggende verdieping nodig hebben. De koster moet eens per week deze klok opdraaien waarbij beide contragewichten zo ongeveer tien meter omhoog worden getakeld. Die gewichten bestaan uit twee metalen kokers van ongeveer een meter hoog, gevuld met grind. We vermoeden dat wij de gespierdste koster van Nederland hebben:

Een foto van het dakgewelf in het schip van de kerk, recht omhoog genomen:

Onderweg kwamen we dit tegen. Geen monument, maar in zekere zin toch monumentaal: dit plantje heeft alleen een steen om in te groeien. En het houdt het dapper vol:

Toen we naar huis gingen, kwamen we deze jongens tegen die heel graag op de foto wilden. Nou, dan doen we dat toch?


foto uit 2008